Inici

Biografia

Arqueologia

 - Las pedras gravades d'Ica

 - Arqueología precolombina

Articles

 - Poemas

 - Contes

 - Contes eròtics

 - Cròniques

 - Critiques de cine i concerts

 - Montanyisme

 - Conferencias

Llibres i expedicions

 - Històries novelades

 - Tainos

 - Expedició Alfa 1994

 - La verdad sobre las piedras de Ica

 - Futur 93

 - La mes petita (1996)

 - Expedición Nido

Radio i entrevistes

Video

Álbums de fotos

Contacte

 

 

        

 

Contes

 

    CONTE DE PRAGA


... Caminava poc a poc, per el barri jueu de la capital de Chequia pensant en el poema

“Als meus peus s’estén Praga.
La veig com imaginava
les ciutats embruixades.
La veig com un el somni
d’extravagants constructors.

... ... ... ...

i la memòria no em dicta les dos estrofes que falten d’aquest vers del poeta Nezval.

Una vegada mes he visitat el cementiri jueu i com un turista mes he deixat el meu desig, simbolitzant-lo en una pedreta dipositada sobre la làpida del rabino Löw, un savi, erudit, pedagoga, fundador d’una escola talmúdica, matemàtic, astrònom... i com no conseller privat del rei Rodolfo II...

També vaig poc a poc, per quant sempre em perdo en aquests carrerons del barri jueu... vull trobar el carrer Krizornicka doncs aquest carrer em portarà el pont Carlos.

I com no... una vegada mes em perdo per aquests carrerons adoquinats, a on la forta pendent em fa gaudir dels taulats construïts tots ells amb teules d’un roig ennegrit. Una herència mes que va portar a Europa el mon Àrab.

“La ciutat de les cúpules d’or”. Un altre poeta li va dir de Praga.
Osti tu, si aquest es el carrer que hi ha la casa que va néixer Kafka. Qui el va parir! D’una mica mes em fa avorrir la literatura de per vida! L’incomprensió era reciproca i ell em va donar l’únic suspens de la meva vida d’estudiant...

(un avi ven postals, així que les compro)

Encara segueixo per aquest laberint de carrerons, alguns de cul de sac i altres que acaben amb escales molt dretes, que amb l’ajut de ennegrides pasaments de ferro fa que no et trenquis el cap contra la pedra dels graons.

Poc a poc els carrer s’eixamplen i no fan tanta baixada. Jo veig algun tranvía. Per fi al fons veig el Pont Carlos. Aquesta vegada té una llum especial. Es una llum daurada, com si ell volgués competir amb tantes cúpules d’or.

El seu color daurat es màgic, doncs es veu i es palpa que el pont es de pedra. En el fons del pont i a punt d’or. M’hi acosto. Es el tremoló daurat d’or la bonda de jour que estan tocant al mes autèntic estil dixilant. Els xecs son en general uns gran amants del jazz. em passo un rato escoltant-los. Abans de marxar compraré una llauna de cervesa per cada un i seguiré camí cap el hotel.

I encara perdut per aquest carrerons, em recordo que la meva filla “la mes petita”, la Montserrat, em va demanar que de regal li portés unes sabates esportives... i es que just en aquest moment estic davant una petita parada sobre la estreta voravia a on una apergaminada velleta em mira de fit a fit els meus ulls i esboça un minúscul somrís. Només hi ha 5 o 6 parells i ella m’ofereix just unes que em semblen de la talla de la Montserrat. En un paper escriu el preu. Faig el canvi mental de corones checas a ptas. i em sembla un preu ridícul de baix que es. Així que les compro.

Al arribar al hotel Pariz (una joia de l’arquitectura modernista) a on m’hostatjo desembolico del paper de diari les sabates i al mirar-les em mes cura, no se, em dina la sensació que ha sigut usades no se definir perquè...

Quan de retorn a casa les col•loco en una capça i les embolico amb paper de xarol i amb una gran llaçada el regal fa mes patxoca....

La Montserrat està molt contenta qual les hi dono i els seus petons així ho demostren....

Se les posa de seguit i li van perfectes de mida. Les estrena en un excursió que fem per la Muntanya de Montserrat. Quina energia que té la Montserrat, no la Muntanya (que ja que sé que en te i molta) la meva filla “la mes petita”.

Al arribar a casa tots estem cansats... menys “la mes petita” que salt i balla pel menjador sense parar...


Va ser dos dies mes tard, quan d’una musica clàssica que sa sentia per la radio, veig la Montserrat ballant amb molta intuïció. Va ser molt gratificant veure una marreca de poc mes de 5 anys com salta al ritme de les notes del “Ocell de Foc” de Stravinsky. Babadat vaig donar-me compte que la Montserrat estava ballant verdaderament de puntetes amb les seves sabatilles esportives i donant passos de ballet clàssic a la perfecció... uns salts creuant els peus varies vegades seguides les deixava en suspensió en l’aire... igual que les grans dansarines de l’Escola Rusa. Les ultimes dramàtiques notes de la mort del “ocell de foc” em van esgarrifar al veure que les executava en perfecte sincronització i com m’esperava el últim gran salt, va ser “màgic” al igual que la seva caiguda amb les dues cames obertes i el cap tocant-li el genoll dret...

- t’has fet mal Montserrat?
- Que? Ah, no papa no.

Vaig parar la radio molt capficat per lo que acabava de fer la meva petita filla. Les sabates esportives de Chequia era algo molt estimat per la Montserrat. En tenia molta cura de que no li embrutessin i sempre volia que la seva mare els hi poses.

- Montserrat, amb faldilletes no escauen les bambes.
- Es igual, jo les vull i punt.

Es molt terca la Montserrat. Vaig comprar un cassette de les “Danses del Príncep Igor” de Borodin (Vull puntualitzar que Borodin va morir abans d’acabar aquesta obra, la mes significativa d’ell, i els fragments que faltaven els van concloure en Rimsky-Karsakow i Glazrinov) i com aquell que no fa res la vaig introduir en el cassette. Al so de les primeres notes la Montserrat va deixar el dibuix que feia i es va plantar al mig del menjador a moure peus i braços amb harmonia i gracia ballant la primera, segona, tercera i quarta dansa sense parar. I com ballava de bé la Montserrat!

Em va faltar temps per dur-la a l’escola de Musica, a on també i ensenyaven dansa clàssica.

- Miri Senyor, crec que es massa petita la seva filla per començar ballet...
- Per favor Senyoreta, fagi una excepció i dediqui-li 5 minuts de seu preciós temps per veure com balla la Montserrat.
- Si Ud. insisteix... (diu amb cara escèptica la professora)
- Traient-li les bambes aquesta nena i poseu-li sabatilles de ballet.

Així ho fa la seva ajudanta. Al poc sonen les clàssiques notes del famós ballet “El llac del cignes” d’en Chaikowsky... i la Montserrat no es mou.

- Montserrat! (I faig uns gestos suposo absolts que pretenien dir-li que balli. La Montserrat sembla que senti ploure... ni un gest, ni un moviment...

- Ja li dic Senyor es massa petita. (diu la professora)

La meva filla quan li van treure les seves sabatilles esportives va fer un gesto agre en la seva bufona cara. Ara que les té de nou calçades torna a tenir la seva cara riellera que simpatitza amb tothom.

Arribem a casa i no dic res del meu fracàs. Sols han passat tres dies i abans de posar la clau al pany ja sintonitzo les notes del mestre Falla que surten de la radio del ballet “El sombrero de tres picos” i com m’esperava, la Montserrat esta ballant-lo d’allò mes be. Quedo de nou ensimismat contemplant com balla la meva filla aquest delicat i difícil ballet. Aquest es el llarg, mes la Montserrat no sembla cansar-li gens. Quan acaben els últims compassos jo ja fa rato que estic plorant a llàgrima viva doncs la meva filla es un geni del Ballet...

Al jorn següent, amb la Montserrat en una mà i una cassette a l’altre em presento de nou a l’escola de musica.

- Senyor no insisteixi la seva filla es massa petita. (em diu tot just al veure’m la professora). Jo en faig cas omís i engego el cassette, que precisament té insertada el “Llac del Cignes”.

L’engego a tot volum...

La Montserrat es posa a ballar genialment, pases a dos perfectes... salts alts i amb segons de suspensió en l’aire... salts brillats de prolongació... i sempre amb perfecte sincronització amb la musica i executats amb perfecte tècnica.

Al acabar l’ultima nota la professora i jo estem garrativats per lo que acabem de veure. La Montserrat esta fent ganyotes al mirall de la sala de ball, tot jugant... La professora i jo, sense paraules, només mirant les sabates de la Montserrat comprenem que d’elles bé tota la màgia de l’art del ball de la Montserrat.

Pensem que la “màgia” el “art” li bé de les sabater... mes ella té un cos físic i muscular, tota la seva “cadena muscular” creada per ser una gran dansarina!!

L’estratègia que organitzem pel bé de la Montserrat es el següent: acceptar que balli cada dia amb les sabates màgiques... i uns moments sense elles.

Això va durar uns anys... mes cada vegada ballava menys amb les sabates “màgiques” i mes amb les clàssiques de punta dura.

Deu anys van durar les classes de dansa fins que arribar el “Dia màgic” la Montserrat va ballar tot el ballet del “llac del cignes” sense posar-se les “sabates màgiques”... i el resultat va ser que varem veure néixer una gran ballarina de clàssic: La Montserrat.


THE END.

 

Kim Mititieri i García.

 

 

www.kimmititieri.com - Copyright © - Diseny Web